Over Mieke de Leeuw (MBK)

Mijn naam is  Mieke de Leeuw (1956). Op 22 jarige leeftijd begon ik als docente Frans in het Voortgezet Onderwijs. Ik werd als beginnend docent goed begeleid, maar uit contacten met docenten op andere scholen werd mij duidelijk dat dit in het onderwijs geen vanzelfsprekendheid is.

Vanuit de overtuiging dat zowel de (beginnende) docent als de school zelf gebaat zijn bij een goede begeleiding, besloot ik om daar iets aan te gaan doen. In de jaren negentig volgde ik de opleiding ‘Supervisor in het Onderwijs’. Daarna specialiseerde ik mij in het begeleiden van zowel beginnende als (zeer) ervaren docenten, op individuele basis maar ook in groepsverband.

Met heel veel plezier heb ik jarenlang het docentschap Frans gecombineerd met het begeleiden van collega’s. In eerste instantie binnen mijn eigen school, maar vanaf 1996 ook op andere scholen in de wijde omtrek van Alkmaar. Hiervoor richtte ik mijn eigen bureau op: De Leeuw, een impuls voor het onderwijs.

Sinds 2003 ben ik naast het begeleiden ook actief in het opleiden van leraren. Ik heb trajecten verzorgd voor zij-instromers in het onderwijs en modules gegeven aan studenten van de Lerarenopleiding te Amsterdam (HvA)

In 2007 besloot ik om mij volledig te richten op de professionalisering van docenten en maakte ik de overstap naar het Centrum voor Nascholing in Amsterdam.

Hier ben ik als opleider verbonden aan de opleiding ‘Coach in het Onderwijs’ en verzorg ik als (leer)supervisor verschillende begeleidingstrajecten. Inmiddels heb ik ook vele jaren ervaring als (team)coach en trainer in coachende en begeleidingsvaardigheden.

In de loop der jaren volgde ik verschillende trainingen op het gebied van NLP, Video Interactie Begeleiding, Voice Dialogue en TGI (Thema Gecentreerde Interactie). Om mijn professionaliteit op peil te houden maak ik deel uit van een intervisiegroep en volg ik regelmatig conferenties, masterclasses en workshops op het gebied van coaching en supervisie. Recentelijk rondde ik de Master Begeleidingskunde met succes af.